Ocet ve vodě pomůže s koagulací bílku vejce poté, co ho do vody vhodíme. Na vejci nebude vůbec cítit.
Pokud děláme jen jednu porci nebo máme víc hrnců, je dobré před vhozením vejce do vody udělat v hrnci vír. To pomůže výslednému ztracenému vejci k hezčímu tvaru.
Neupravený polníček jako příloha dodá jídlu trochu lehkosti a spolu s kyselejší avokádovou pomazánkou je svěží. Ale lze ho taky promíchat s trochou vinaigretty.
Ingredience
Avokádo, 1 ks
Vejce, 2 ks
Limetka, 1/2 ks
Cherry rajčata, 1 větvička
Polníček, 1 hrst
Chléb, 2 krajíce
Vinný ocet, 1 lžíce
Olivový olej, 1 lžíce
Sůl, pepř
Postup
V menším, ale vyšším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme lžíci octa. Stáhneme teplotu tak, aby voda jen jemně probublávala.
V misce rozmačkáme avokádo, zakápneme limetkou a přidáme špetku soli. Ochutnáme. Celá 1/2 limetky nechá v pomazánce příjemně nakyslou chuť, pro někoho to může být moc.
V malé pánvičce rozehřejeme olej a dáme do ní restovat cherry rajčata na větvičce. Nijak s nimi neotáčíme.
Krajíce chleba dáme do topinkovače nebo pod brojler v troubě, necháme opékat.
Vejce jedno po druhém rozklepneme do misky a pak opatrně vlijeme do hrnce. Pošírujeme 3 minuty. Pokud chceme žloutek víc tekutý, tak 4 minuty. Poté ihned vyndáme z vody, jde o vteřiny.
Na toast rozetřeme pomazánku z avokáda, na něj položíme vejce. Osolíme a opepříme.
Podáváme s trochou polníčku a restovanými cherry rajčaty.