Avokádový toast se ztraceným vejcem
10 min
15 min
2

Poznámky

  • Ocet ve vodě pomůže s koagulací bílku vejce poté, co ho do vody vhodíme. Na vejci nebude vůbec cítit.
  • Pokud děláme jen jednu porci nebo máme víc hrnců, je dobré před vhozením vejce do vody udělat v hrnci vír. To pomůže výslednému ztracenému vejci k hezčímu tvaru.
  • Neupravený polníček jako příloha dodá jídlu trochu lehkosti a spolu s kyselejší avokádovou pomazánkou je svěží. Ale lze ho taky promíchat s trochou vinaigretty.
  • Ingredience

    • Avokádo, 1 ks
    • Vejce, 2 ks
    • Limetka, 1/2 ks
    • Cherry rajčata, 1 větvička
    • Polníček, 1 hrst
    • Chléb, 2 krajíce
    • Vinný ocet, 1 lžíce
    • Olivový olej, 1 lžíce
    • Sůl, pepř

    Postup

    • V menším, ale vyšším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme lžíci octa. Stáhneme teplotu tak, aby voda jen jemně probublávala.
    • V misce rozmačkáme avokádo, zakápneme limetkou a přidáme špetku soli. Ochutnáme. Celá 1/2 limetky nechá v pomazánce příjemně nakyslou chuť, pro někoho to může být moc.
    • V malé pánvičce rozehřejeme olej a dáme do ní restovat cherry rajčata na větvičce. Nijak s nimi neotáčíme.
    • Krajíce chleba dáme do topinkovače nebo pod brojler v troubě, necháme opékat.
    • Vejce jedno po druhém rozklepneme do misky a pak opatrně vlijeme do hrnce. Pošírujeme 3 minuty. Pokud chceme žloutek víc tekutý, tak 4 minuty. Poté ihned vyndáme z vody, jde o vteřiny.
    • Na toast rozetřeme pomazánku z avokáda, na něj položíme vejce. Osolíme a opepříme.
    • Podáváme s trochou polníčku a restovanými cherry rajčaty.