Bangers and mash - klobásky s omáčkou a bramborovou kaší
?
?
?
brambory
Poznámky
Bangers and mash je typické rychlé jídlo z Irska a Velké Británie.
Pozn. tuhle variantu jsem zkoušel dvakrát a omáčka byla vždycky meh. Příště zkusit pořádnou gravy, třeba tohle: https://www.daringgourmet.com/onion-gravy/
Ingredience
Norimberské klobásky, 8 ks (je možné použít i vegetariánské)
Šalotka (velká), 1 kus (nebo 4 malé)
Brambory, 600 g
Máslo, 50 g
Mléko, 200 ml
Jarní cibulka, 1 svazek
Olivový olej, 40 ml
Škrob, 2 lžíce
Hořčice, 2 lžíce
Drcený kmín, 1 lžička
Glutaman, 1 lžička
Tmavá sojová omáčka, 1 lžíce
Sůl, pepř
Postup
Šalotku rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka - bílou část jemněji, zelenou nahrubo.
V pánvi dáme rozehřát olej na střední teplotu.
Do pánve přidáme šalotku, dobře promícháme a necháme zkaramelizovat - za častého míchání restujeme na střední teplotě asi 10 minut.
Do hrnce dáme brambory, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut - lepší převařit než nedovařit, bude z nich kaše.
Když je šalotka dostatečně zkaramelizovaná, posuneme ji na kraj pánve a pokud je suchá, přidáme trochu oleje.
Do pánve vložíme klobásky a ze všech stran pořádně osmahneme na vyšší teplotě. Chceme, aby se k pánvi trochu přichytily. Za občasného míchání restujeme asi 5 minut.
Když se brambory rozpadají na vidličce, slijeme vodu, přidáme máslo a ohřáté mléko. Rozmačkáme do konzistence kaše, osolíme, opepříme. Nakonec do horké kaše vmícháme jarní cibulku.
Ke konci restování klobásek je posypeme drceným kmínem a zamícháme.
Když jsou klobásky osmahlé, vlijeme do pánve cca hrnek vody (250 ml). Promícháme s cibulkou a klobáskami a seškrábeme ze dna pánve připeklý výpek.
Škrob rozpustíme v mističce s vodou, důkladně prstem promícháme. Za stálého míchání vlijeme do pánve k zahuštění omáčky. Necháme prohřát.
Do pánve přidáme hořčici, glutaman a sojovou omáčku. Promícháme.
Omáčka zhoustne. Pokud je příliš tekutá, přidáme víc škrobu s vodou. Pokud je hustá, zředíme vodou.
Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Klobásky podáváme s bramborovou kaší přelité omáčkou.