Bangers and mash - klobásky s omáčkou a bramborovou kaší
?
?
?
brambory

Poznámky

  • Bangers and mash je typické rychlé jídlo z Irska a Velké Británie.
  • Pozn. tuhle variantu jsem zkoušel dvakrát a omáčka byla vždycky meh. Příště zkusit pořádnou gravy, třeba tohle: https://www.daringgourmet.com/onion-gravy/
  • Ingredience

    • Norimberské klobásky, 8 ks (je možné použít i vegetariánské)
    • Šalotka (velká), 1 kus (nebo 4 malé)
    • Brambory, 600 g
    • Máslo, 50 g
    • Mléko, 200 ml
    • Jarní cibulka, 1 svazek
    • Olivový olej, 40 ml
    • Škrob, 2 lžíce
    • Hořčice, 2 lžíce
    • Drcený kmín, 1 lžička
    • Glutaman, 1 lžička
    • Tmavá sojová omáčka, 1 lžíce
    • Sůl, pepř

    Postup

    • Šalotku rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka - bílou část jemněji, zelenou nahrubo.
    • V pánvi dáme rozehřát olej na střední teplotu.
    • Do pánve přidáme šalotku, dobře promícháme a necháme zkaramelizovat - za častého míchání restujeme na střední teplotě asi 10 minut.
    • Do hrnce dáme brambory, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut - lepší převařit než nedovařit, bude z nich kaše.
    • Když je šalotka dostatečně zkaramelizovaná, posuneme ji na kraj pánve a pokud je suchá, přidáme trochu oleje.
    • Do pánve vložíme klobásky a ze všech stran pořádně osmahneme na vyšší teplotě. Chceme, aby se k pánvi trochu přichytily. Za občasného míchání restujeme asi 5 minut.
    • Když se brambory rozpadají na vidličce, slijeme vodu, přidáme máslo a ohřáté mléko. Rozmačkáme do konzistence kaše, osolíme, opepříme. Nakonec do horké kaše vmícháme jarní cibulku.
    • Ke konci restování klobásek je posypeme drceným kmínem a zamícháme.
    • Když jsou klobásky osmahlé, vlijeme do pánve cca hrnek vody (250 ml). Promícháme s cibulkou a klobáskami a seškrábeme ze dna pánve připeklý výpek.
    • Škrob rozpustíme v mističce s vodou, důkladně prstem promícháme. Za stálého míchání vlijeme do pánve k zahuštění omáčky. Necháme prohřát.
    • Do pánve přidáme hořčici, glutaman a sojovou omáčku. Promícháme.
    • Omáčka zhoustne. Pokud je příliš tekutá, přidáme víc škrobu s vodou. Pokud je hustá, zředíme vodou.
    • Omáčku dochutíme solí a pepřem.
    • Klobásky podáváme s bramborovou kaší přelité omáčkou.