Boršč
30 m
3h 45m
6

Poznámky

  • Zeleninový základ je možné vařit zároveň s vývarem - jen na konci místo přilití všeho vývaru odebereme od stále se vařícího masa jen trochu. Tím se ušetří čas.
  • Ingredience

    • Hovězí žebra, 600 g
    • Mrkev, 1 ks
    • Cibule, 1 ks
    • Petržel s natí, 1 ks
    • Černý pepř, 10 kuliček
    • Nové koření, 10 kuliček
    • Bobkový list, 3 ks
    • Cibule, 1 větší ks
    • Mrkev, 1 větší ks
    • Petržel, 1 větší ks
    • Celer, 1/2 ks
    • Brambory, 4 ks
    • Řepa, 2 ks
    • Rajčata, 2 ks (nebo víc menších cherry)
    • Červený vinný ocet, 100 ml
    • Máslo, 30 g
    • Sůl, pepř
    • Zakysaná smetana

    Postup

    • Mrkev, cibuli a peržel překrojíme na půl nebo třetiny, není nutné je škrabat. Dáme je do hrnce s vodou spolu s žebry, pepřem, novým kořením a bobkovými listy. Přivedeme k varu, sundáme z hladiny vysráženou pěnu a vaříme na malém ohni 3 hodiny.
    • Cibuli nakrájíme na střední kostičky. Mrkev, petržel, celer a řepu oškrábeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kousky.
    • Asi půl hodiny před dovařením vývaru začneme připravovat zeleninový základ - ve větší pánvi nebo hrnci rozehřejeme máslo a zesklovatíme cibuli.
    • Přidáme mrkev, petržel, celer a brambory a orestujeme tak, aby byly na zelenině vidět lehce hnědé skvrny, asi 10 minut.
    • Mezitím by měl být hotový vývar. Zcedíme na jemném sítu, žebra s masem dáme stranou a zeleninu vyhodíme. Lze ji také přidat do polévky, ale už nemá moc chuti.
    • Zeleninu v pánvi podlijeme vývarem, přidáme řepu a rajčata. Z žeber obereme maso a nakrájíme na kousky, které přidáme ke zbytku polévky.
    • Pořádně osolíme, okyselíme vinným octem a vaříme dokud řepa nezměkne, cca 30 minut.
    • Podáváme se zakysanou smetanou.