Zeleninový základ je možné vařit zároveň s vývarem - jen na konci místo přilití všeho vývaru odebereme od stále se vařícího masa jen trochu. Tím se ušetří čas.
Ingredience
Hovězí žebra, 600 g
Mrkev, 1 ks
Cibule, 1 ks
Petržel s natí, 1 ks
Černý pepř, 10 kuliček
Nové koření, 10 kuliček
Bobkový list, 3 ks
Cibule, 1 větší ks
Mrkev, 1 větší ks
Petržel, 1 větší ks
Celer, 1/2 ks
Brambory, 4 ks
Řepa, 2 ks
Rajčata, 2 ks (nebo víc menších cherry)
Červený vinný ocet, 100 ml
Máslo, 30 g
Sůl, pepř
Zakysaná smetana
Postup
Mrkev, cibuli a peržel překrojíme na půl nebo třetiny, není nutné je škrabat. Dáme je do hrnce s vodou spolu s žebry, pepřem, novým kořením a bobkovými listy. Přivedeme k varu, sundáme z hladiny vysráženou pěnu a vaříme na malém ohni 3 hodiny.
Cibuli nakrájíme na střední kostičky. Mrkev, petržel, celer a řepu oškrábeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kousky.
Asi půl hodiny před dovařením vývaru začneme připravovat zeleninový základ - ve větší pánvi nebo hrnci rozehřejeme máslo a zesklovatíme cibuli.
Přidáme mrkev, petržel, celer a brambory a orestujeme tak, aby byly na zelenině vidět lehce hnědé skvrny, asi 10 minut.
Mezitím by měl být hotový vývar. Zcedíme na jemném sítu, žebra s masem dáme stranou a zeleninu vyhodíme. Lze ji také přidat do polévky, ale už nemá moc chuti.
Zeleninu v pánvi podlijeme vývarem, přidáme řepu a rajčata. Z žeber obereme maso a nakrájíme na kousky, které přidáme ke zbytku polévky.
Pořádně osolíme, okyselíme vinným octem a vaříme dokud řepa nezměkne, cca 30 minut.