Smetana ke šlehání, 200 g na těsto, 350g na šlehačku
Prášek do pečiva, 1/2 pytlíku
Cukr krupice, 100 g na jahody, 20 g na těsto, 20 g na šlehačku
Jahody, 500 g
Vanilkové aroma, 5 ml
Postup
Troubu předehřejeme na 220 °C.
Smícháme mouku, prášek do pečiva, 20 g cukru a 200 g smetany. Jemně hněteme - překládáme a umačkáváme. Těsto nemá být hladké, stačí aby jakž takž drželo pospolu.
Vytvarujeme do 6 kuliček, dáme na plech, potřeme smetanou a pečeme 15-20 minut.
Jahody nakrájíme na kolečka a promícháme se 100 g cukru.
Když je upečeno, smícháme 350 g šlehačky, 20 g cukru, vanilkové aroma a vyšleháme do pevné šlehačky.
Ihned podáváme - houstičky rozřízneme napůl, potřeme šlehačkou a poklademe jahodami.