Šalotku nakrájíme na drobno. Maso očistíme, nakrájíme na kostičky, osolíme a zalijeme šťávou z půlky citronu. Jarní cibulku nakrájíme na kousky o délce 3 cm (chceme větší kusy, ne na jemno!). Parmazán nastrouháme.
V pánvi rozehřejeme máslo a zesklovatíme šalotku, cca 5 minut.
Do pánve přidáme maso a prolisovaný česnek a necháme rychle osmahnout, asi 2 minuty.
Rýži vsypeme do pánve a osmahneme, asi 2 minuty.
Přilijeme víno a mícháme, dokud se úplně nevstřebá v rýži.
Do pánve rozdrolíme bujón a postupně přiléváme horkou vodu, vždy po cca 250 ml. Víc vody přiléváme jen když se ta předchozí vstřebá.
Rýže se bude vařit 15-20 minut. Vody přidáváme podle potřeby a rýži průběžně zkoušíme, než bude al dente.
Když je rýže hotová, nastrouháme do ní kůru z půlky citronu, přidáme nastrouhaný parmazán, jarní cibulku a bazalku. Opepříme podle chuti.