Jarní citronové rizoto s kuřecím a cibulkou
?
?
?

Poznámky

  • Foto: [PEŤUL](https://www.facebook.com/petulart)
  • Ingredience

    • Kuřecí maso, prsní a stehenní, 500 g
    • Kuřecí vývar, 1 l (stačí voda a 1 kostka bujónu)
    • Máslo, 50 g
    • Rýže Arborio, 500 g (1 krabice Lagris)
    • Šalotka, 4 ks
    • Česnek, 3 stroužky
    • Jarní cibulka, 1 svazek
    • Citron, 1 ks
    • Suché bílé víno, 300 ml
    • Parmigiano Reggiano, 50 g
    • Bazalka, pár lístků
    • Sůl a pepř

    Postup

    • Šalotku nakrájíme na drobno. Maso očistíme, nakrájíme na kostičky, osolíme a zalijeme šťávou z půlky citronu. Jarní cibulku nakrájíme na kousky o délce 3 cm (chceme větší kusy, ne na jemno!). Parmazán nastrouháme.
    • V pánvi rozehřejeme máslo a zesklovatíme šalotku, cca 5 minut.
    • Do pánve přidáme maso a prolisovaný česnek a necháme rychle osmahnout, asi 2 minuty.
    • Rýži vsypeme do pánve a osmahneme, asi 2 minuty.
    • Přilijeme víno a mícháme, dokud se úplně nevstřebá v rýži.
    • Do pánve rozdrolíme bujón a postupně přiléváme horkou vodu, vždy po cca 250 ml. Víc vody přiléváme jen když se ta předchozí vstřebá.
    • Rýže se bude vařit 15-20 minut. Vody přidáváme podle potřeby a rýži průběžně zkoušíme, než bude al dente.
    • Když je rýže hotová, nastrouháme do ní kůru z půlky citronu, přidáme nastrouhaný parmazán, jarní cibulku a bazalku. Opepříme podle chuti.
    • Podáváme ihned, ozdobené plátkem citronu.