Krémové houbové rizoto
1 h
1 h
4

Poznámky

  • Množství může vypadat jako hodně hub na málo rýže, ale houby se hodně zmenší vařením. Tyhle proporce vycházejí. Rizoto bude samozřejmě dost houbové.
  • Do rizota by se ještě mohlo přidat jedno nebo dvě rozšlehané vejce a vmíchat do rýže, na způsob carbonara. Ale ještě jsem to nezkoušel.
  • Ingredience

    • Kuřecí vývar, 1 l
    • Houby Portobello, 300 g (nebo kuřecí prsa)
    • Žampiony tmavé a světlé, 500 g
    • Šalotka, 3 ks
    • Česnek, 2 stroužky
    • Rýže Arborio, 360 g
    • Suché bílé víno, 200 ml
    • Máslo, 50 g
    • Parmigiano Reggiano, 50 g
    • Olivový olej, 8 lžic
    • Pepř a sůl
    • Pažitka

    Postup

    • Žampiony nakrájíme na plátky, šalotku a česnek na drobno, portobello nebo maso na kousky.
    • Ve větší, hluboké pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje na vysokou teplotu.
    • Přidáme žampiony a restujeme, dokud trochu nezměknou, asi 6 minut. Poté je i s vyvařenou tekutinou přendáme do misky.
    • Ve stejné pánvi rozehřejeme další olej a přidáme portobello nebo maso. Osmahneme, pokud máme maso, tak podlijeme trochou vody a podusíme pár minut, do měkka. Portobello stačí zprudka orestovat cca 3 minuty. Poté přidáme do misky k žampionům.
    • Rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a trochu másla. Přidáme šalotku a restujeme 2 minuty.
    • Přidáme rýži a česnek, restujeme asi 2 minuty.
    • Až rýže lehce zezlátne, vlijeme do pánve bílé víno a za stálého míchání počkáme, než ho rýže zcela vstřebá.
    • Postupně přidáváme vývar po půlhrncích, mezi každým přidáním mícháme a čekáme, dokud rýže vývar nevstřebá.
    • Takto pokračujeme, než je rýže al dente, asi 15-20 minut.
    • Pánev sundáme z ohně a do rýže vmícháme houby (maso), máslo, pažitku a parmezán.
    • Osolíme, opepříme podle chuti, necháme chvilku stát a podáváme.