Pad Thai
15 min
15 min
2

Poznámky

  • Všechno je potřeba připravit předem, samotné vaření je hodně rychlé. Od začátku do konce restování to bude 3-5 minut max.
  • Nejlepší je dělat pad thai ve woku a každou porci zvlášť (ingredience jsou na dvě porce, takže je dělat nadvakrát).
  • Tamarindová pasta má specifickou kyselou chuť a bez ní to nebude ono. Stejně tak s rybí omáčkou.
  • Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=puHSU9ZaZPY
  • Ingredience

    • Rybí omáčka, 2 lžíce
    • Cukr krupice, 3-4 lžíce
    • Tamarindová pasta, 1 lžíce
    • Voda, 3 lžíce
    • Sojová omáčka (tmavá), 1 lžíce
    • Ústřičná omáčka (oyster sauce), 1 lžíce
    • Jarní cibulka, 1 svazek
    • Zázvor, 1 menši kousek, velikost palce
    • Česnek, 4 stroužky
    • Chilli paprička, 1 ks (volitelné)
    • Mungo klíčky, 180 g
    • Rýžové nudle, 120 g
    • Kuřecí prso (nebo krevety, sojové maso, tofu), 1 ks
    • Vejce, 2 ks
    • Arašídy (nebo kešu), 1 hrst (50 g?)
    • Limetka, 1/2 ks
    • Koriandr, 1 hrst
    • Sůl a pepř
    • Olivový olej, 2 lžíce

    Postup

    • Vyrobíme pad thai omáčku smícháním rybí omáčky, cukru, tamarindové pasty, kečupu a sojové omáčky.
    • Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na bílé a zelené části. Zázvor a česnek nakrájíme najemno.
    • Maso (nebo alternativu) nakrájíme na tenké plátky.
    • Vejce rozklepneme do misky, vidličkou rozšleháme a osolíme.
    • Nudle dáme do vroucí vody a vaříme jen 2-3 minuty. Poté je zcedíme a propláchneme studenou vodou, aby se přestaly vařit.
    • Pánev dáme na plotnu na nejvyšší teplotu a rozehřejeme olej.
    • Přidáme maso a prudce osmahneme, asi minutu.
    • Přidáme cibulku, zázvor, česnek a papričku a za stálého míchání restujeme další cca minutu.
    • Obsah pánve posuneme na stranu a do pánve vlijeme vejce. To necháme pár vteřin ztuhnout, pak zamícháme a opakujeme. Nechceme míchané vejce, spíš plátky tenkých omelet.
    • Když je vejce skoro udělané, přidáme do pánve mungo klíčky, nudle, ořechy a omáčku. Dobře promícháme.
    • Po promíchání do pánve můžeme vlít trošku vody, pokud je málo omáčky. Jakmile se trochu vypaří, nandáme na talíř.
    • Podáváme s plátky limetky a posypané koriandrem.