Pappardelle Bolognese
?
?
?
těstoviny

Poznámky

  • Doporučuju podívat se na video [zde](https://www.youtube.com/watch?v=vTEi5FFxMuE). Je anglicky, ale pěkně ilustruje, jak to má vypadat (vč. domácích těstovin).
  • Ingredience

    • Cibule, 2 ks
    • Mrkev, 2 ks
    • Řapíkatý celer, 2 ks
    • Hovězí mleté maso, 500 g (nebo 2x vanička po 360 g)
    • Vepřové mleté maso, 500 g
    • Rajčatový protlak, 3 lžíce
    • Suché bílé víno, 250 ml
    • Kuřecí vývar, 1 l
    • Mléko, 250 ml
    • Bobkový list, 2 ks
    • Parmigiano Reggiano, 50 g
    • Muškátový oříšek, 1/2 ks
    • Smetana, 100 ml
    • Sůl, pepř

    Postup

    • Slaninu, cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na středně jemno - cca velikosti dražé žvýkačky.
    • Parmezán nastrouháme a odřízneme voskový konec - ten schováme na později.
    • Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a osmahneme vepřové i hovězí maso do hněda, cca 3-5 minut. Potom maso vyndáme.
    • Do hrnce přidáme slaninu a osmahneme na střední teplotě, dokud nepustí tuk. Přibližně 5 minut.
    • Ke slanině přidáme cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Na středním ohni smažíme za občasného míchání asi 10 minut.
    • Přidáme rajčatový protlak, promícháme, necháme osmahnout 2 minuty.
    • Přidáme víno, promícháme a necháme částečně vyvařit. Asi 3-5 minut.
    • Přidáme maso, promícháme.
    • Přidáme kuřecí vývar a mléko, přivedeme k varu.
    • Přidáme bobkový list, čerstvě nastrouhanou polovinu muškátového oříšku a voskový konec parmezánu.
    • Vaříme na nižší teplotě 4 hodiny. Poté vypneme oheň.
    • Pokud se na povrchu omáčky vysráželo moc tuku, můžeme jej odebrat lžící.
    • Z ragú vylovíme voskový konec parmezánu a bobkový list, vyhodíme.
    • Do ragú vmícháme nastrouhaný parmezán a smetanu, dochutíme solí a pepřem.
    • Podáváme s pappardelle, tj. širokými nudlemi, posypané parmezánem.