Pečené brambory
30m
1h20m
12
Poznámky
Brambory dáváme do vařící vody. Ve chvíli, kdy bude prostředek brambor uvařený, vnějšek bude rozměklý a po opečení křupavější.
https://www.seriouseats.com/recipes/2016/12/the-best-roast-potatoes-ever-recipe.html
Ingredience
Brambory, 2 kg
Jedlá soda, 8 g na 4 l vody
Olivový olej, 75 ml
Rozmarýn, Malá hrst
Česnek, 3 stroužky
Petržel lístky, Malá hrst
Sůl, pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 200 C, horkovzduch (větrák s kroužkem).
Brambory nakrájíme na větší kusy.
V hrnci přivedeme k varu vodu, přidáme sůl a jedlou sodu. Přidáme brambory, přivedeme zpět k varu a vaříme 10 minut.
Mezitím smícháme olivový olej, rozmarýn, česnek a pepř a asi 3 minuty opékáme na malé pánvi, dokud česnek nezhnědne.
Olej procedíme přes jemné sítko do větší mísy. Česnek a bylinky necháme stranou na později.
Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a necháme minutu nebo dvě odpočinout.
Brambory dáme do mísy s olejem, přidáme sůl a pepř a hrubě proházíme tak, aby byl povrch brambor pochroumaný a rozmačkaný.
Brambory rozložíme na plech a dáme péct na 40 minut. Po 20 minutách je špachtlí přeházíme.
Po upečení vrátíme do mísy, přidáme osmahlý česnek a rozmarýn a čerstvou petržel. Dochutíme solí a pepřem.