Pečené brambory
30m
1h20m
12

Poznámky

  • Brambory dáváme do vařící vody. Ve chvíli, kdy bude prostředek brambor uvařený, vnějšek bude rozměklý a po opečení křupavější.
  • https://www.seriouseats.com/recipes/2016/12/the-best-roast-potatoes-ever-recipe.html
  • Ingredience

    • Brambory, 2 kg
    • Jedlá soda, 8 g na 4 l vody
    • Olivový olej, 75 ml
    • Rozmarýn, Malá hrst
    • Česnek, 3 stroužky
    • Petržel lístky, Malá hrst
    • Sůl, pepř

    Postup

    • Troubu předehřejeme na 200 C, horkovzduch (větrák s kroužkem).
    • Brambory nakrájíme na větší kusy.
    • V hrnci přivedeme k varu vodu, přidáme sůl a jedlou sodu. Přidáme brambory, přivedeme zpět k varu a vaříme 10 minut.
    • Mezitím smícháme olivový olej, rozmarýn, česnek a pepř a asi 3 minuty opékáme na malé pánvi, dokud česnek nezhnědne.
    • Olej procedíme přes jemné sítko do větší mísy. Česnek a bylinky necháme stranou na později.
    • Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a necháme minutu nebo dvě odpočinout.
    • Brambory dáme do mísy s olejem, přidáme sůl a pepř a hrubě proházíme tak, aby byl povrch brambor pochroumaný a rozmačkaný.
    • Brambory rozložíme na plech a dáme péct na 40 minut. Po 20 minutách je špachtlí přeházíme.
    • Po upečení vrátíme do mísy, přidáme osmahlý česnek a rozmarýn a čerstvou petržel. Dochutíme solí a pepřem.