Pizza
?
?
?

Poznámky

  • Uvedené množství je na 6 středně velkých pizz.
  • Jako rajčatovou omáčku na pizzu můžeme použít krájená rajčata přímo z plechovky nebo pasírovaná rajčata. V obou případech je trochu osolíme a ochutíme pizza kořením (bazalka, oregano, šalvěj, česnek). Další možnost je do omáčky přidat čerstvý česnek a krátce ji povařit.
  • Ingredience

    • Hladká mouka, 950 g
    • Teplá voda, 530 ml
    • Sůl, 20 g
    • Cukr, 12 g
    • Olivový olej, 30 ml
    • Sušené droždí, 8 g (1 pytlík, případně ekvivalent čerstvého)
    • Sekaná rajčata v plechovce, 1 plechovka na 2 pizzy
    • Olivový olej, 50 ml
    • Cukr, 4 g
    • Pizza koření (oregano, bazalka, šalvěj), Pár lžiček

    Postup

    • Všechny suroviny kromě oleje dáme do mísy robota a necháme hnětat, dokud těsto není hladké. Cca 20 až 30 minut.
    • Po vyhnětení vytvarujeme z těsta kouli, potřeme ji olejem a dáme zpět do mísy. Tu zakryjeme utěrkou.
    • Necháme zrát při nízké teplotě (10 °C, možná lze i v ledničce?) minimálně přes noc, ale lze nechat i několik dní. Pokud spěcháme, necháme zrát klasicky v teple cca 2 hodiny.
    • Připravíme si plech, který dobře zaprášíme moukou.
    • Vyzrálé těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 6 dílů.
    • Z každého dílu těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme na plech. Všechny díly těsta pak ještě dobře zaprášíme moukou.
    • Přikryjeme ideálně horním dílem plechu, případně utěrkou, a necháme v teple kynout 2 hodiny.
    • V misce smícháme omáčku z rajčat, oleje, cukru a pizza koření. Není ji potřeba nijak vařit.
    • Po vykynutí z jednotlivých koulí tvarujeme pizzy, přidáme přísady podle chuti, a pečeme v dobře rozehřáté troubě (ideálně na kameni, kvůli lepší tepelné kapacitě) na co nejvyšší teplotu 6-10 minut.