Rogan Josh
30 m
2.5 h
6

Poznámky

  • Indický pokrm primárně o masu a koření, s minimem zeleniny.
  • Koření si předem připravte do dvou misek - v jedné skořici, kardamom a hřebíček, které se budou restovat, a ve druhé zbytek těch namletých.
  • Jehněčí je u nás těžší sehnat, zkusil jsem i hovězí a dalo se to (i když v Indii by mě za to ukamenovali). V podstatě jakékoliv maso na guláš se dá použít.
  • Skořici, lusky kardamomu a hřebíček můžete zkoušet z omáčky na konci vylovit, nebo prostě jíst opatrně.
  • Ingredience

    • Máslo, 50 g
    • Skořice celá, 1 ks
    • Kardamom celý, 6 ks
    • Hřebíček, 4 ks
    • Cibule, 1 velký ks (lze víc)
    • Česnek, 3 stroužky
    • Zázvor, Velikost palce
    • Pasírovaná rajčata, 100 ml
    • Jehněčí přední, 750 g
    • Kuřecí vývar, 400 ml
    • Sladká paprika, 2 lžíce
    • Kajenský pepř, 1 lžička
    • Mletý koriandr (ne listy), 1.5 lžíce
    • Mletý římský kmín, 1.5 lžíce
    • Kurkuma, 1 lžíce
    • Strouhaný muškátový oříšek, 0.5 ořechu
    • Garam masala, 1 lžíce
    • Mletý fenykl, 1 lžička
    • Bílý jogurt, 150 g
    • Lístky koriandru
    • Rýže basmati
    • Naan chléb

    Postup

    • Lusky kardamomu lehce rozmáčkneme stranou nože.
    • Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek a zázvor na menší kousky.
    • Maso nakrájíme na větší kostky, cca 3x3x3 cm.
    • Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejeme máslo.
    • Přidáme skořici, kardamom a hřebíček a 1 minutu restujeme.
    • Přidáme cibuli a za občasného míchání 7 minut restujeme, dokud nezačne lehce hnědnout.
    • Přidáme česnek a zázvor, restujeme 1 minutu.
    • Přidáme mleté koření (paprika, chilli, koriandr, římský kmín, kurkumu, muškátový oříšek, garam masalu, fenykl), promícháme a restujeme 30 sekund.
    • Přidáme rajčata, vývar a maso. Dobře promícháme.
    • Přivedeme k lehkému varu a přiklopíme.
    • Vaříme cca 2 hodiny, dokud není maso měkké a jde snadno oddělit vidličkou.
    • Odkryjeme hrnec a vaříme ještě 15 minut, pokud je omáčka moc tekutá.
    • Vmícháme jogurt a dobře zamícháme. Necháme 5 minut probublávat.
    • Podáváme s basmati rýží a/nebo naanem, posypané lístky koriandru.