Rozlítaný španělský ptáček v pomalém hrnci
20 min
5 hod
6'

Poznámky

  • Glutaman a sojová omáčka jsou volitelné, ale prohloubí umami chuť výsledného jídla.
  • Místo škrobu lze zahustit jíškou. Případně, pokud používáme kvalitní, silný vývar s vysokým obsahem vyvařené želatiny, zahušťování nemusí být potřeba. Stejně tak v případě hodně prorostlého masa (kližka, krkovice).
  • Lze použít i mrkev pro nasládlejší chuť. V tom případě může být dobré použít víc láku a/nebo okurek.
  • Ingredience

    • Hovězí maso (zadní, kližka - může být prorostlejší), 500 g
    • Cibule, 1 velký kus, 300 g
    • Nakládané okurky, 6 ks
    • Vejce, 2 ks
    • Lák z okurek, 200 ml
    • Párky, 2 ks
    • Olej, 4 lžíce
    • Hořčice, 4 lžíce
    • Glutaman, 1 lžička
    • Sojová omáčka, 1 lžíce
    • Škrob, 1 lžíce
    • Vývar (nebo bujón), 1.5 l
    • Sůl, pepř

    Postup

    • Maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo, okurky najemno, párky na silnější kolečka.
    • V pánvi rozehřejeme polovinu oleje na vysokou teplotu, přidáme polovinu masa. Necháme osmahnout, bez míchání, dokud se nevytvoří krusta a maso se samo pustí z pánve, cca 4 minuty. Otočíme a zopakujeme. Poté totéž s druhou polovinou masa (pokud máme dostatečně velkou pánev, jde to všechno udělat najednou).
    • Osmahnuté maso v míse smícháme s hořčicí.
    • Do pánve vlijeme lák z okurek a seškrabeme všechen výpek. Vlijeme do hrnce.
    • Maso a cibuli dáme do pomalého hrnce. Přidáme sojovou omáčku a glutaman, pokud používáme. Zalijeme vývarem tak, aby těsně zakrýval obsah hrnce.
    • Vaříme 3 hodiny na vyšší stupeň.
    • Mezitím uvaříme vejce natvrdo. Vložíme je do vařící vody, po 30 vteřinách přidáme trochu studené vody z kohoutku pro zastavení varu. Vrátíme na plotnu a držíme těsně pod bodem varu cca 10 minut.
    • Po 3 hodinách v hrnci přidáme okurky a párky. V misce rozmícháme 1 lžíci škrobu s trochou vody a vlijeme do hrnce. Zamícháme. Vaříme další 1 hodinu.
    • Po hodině vypneme hrnec, vmícháme uvařená vejce a jen necháme prohřát.
    • Podáváme s rýží.