Glutaman a sojová omáčka jsou volitelné, ale prohloubí umami chuť výsledného jídla.
Místo škrobu lze zahustit jíškou. Případně, pokud používáme kvalitní, silný vývar s vysokým obsahem vyvařené želatiny, zahušťování nemusí být potřeba. Stejně tak v případě hodně prorostlého masa (kližka, krkovice).
Lze použít i mrkev pro nasládlejší chuť. V tom případě může být dobré použít víc láku a/nebo okurek.
Ingredience
Hovězí maso (zadní, kližka - může být prorostlejší), 500 g
Cibule, 1 velký kus, 300 g
Nakládané okurky, 6 ks
Vejce, 2 ks
Lák z okurek, 200 ml
Párky, 2 ks
Olej, 4 lžíce
Hořčice, 4 lžíce
Glutaman, 1 lžička
Sojová omáčka, 1 lžíce
Škrob, 1 lžíce
Vývar (nebo bujón), 1.5 l
Sůl, pepř
Postup
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo, okurky najemno, párky na silnější kolečka.
V pánvi rozehřejeme polovinu oleje na vysokou teplotu, přidáme polovinu masa. Necháme osmahnout, bez míchání, dokud se nevytvoří krusta a maso se samo pustí z pánve, cca 4 minuty. Otočíme a zopakujeme. Poté totéž s druhou polovinou masa (pokud máme dostatečně velkou pánev, jde to všechno udělat najednou).
Osmahnuté maso v míse smícháme s hořčicí.
Do pánve vlijeme lák z okurek a seškrabeme všechen výpek. Vlijeme do hrnce.
Maso a cibuli dáme do pomalého hrnce. Přidáme sojovou omáčku a glutaman, pokud používáme. Zalijeme vývarem tak, aby těsně zakrýval obsah hrnce.
Vaříme 3 hodiny na vyšší stupeň.
Mezitím uvaříme vejce natvrdo. Vložíme je do vařící vody, po 30 vteřinách přidáme trochu studené vody z kohoutku pro zastavení varu. Vrátíme na plotnu a držíme těsně pod bodem varu cca 10 minut.
Po 3 hodinách v hrnci přidáme okurky a párky. V misce rozmícháme 1 lžíci škrobu s trochou vody a vlijeme do hrnce. Zamícháme. Vaříme další 1 hodinu.
Po hodině vypneme hrnec, vmícháme uvařená vejce a jen necháme prohřát.