Spaghetti Carbonara
15 m
15 m
2
těstoviny

Poznámky

  • Doporučuju podívat se na video [zde](https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ultimate-spaghetti-carbonara-recipe). Je anglicky, alepěkně ilustruje, jak to má vypadat.
  • Množství je na dvě střední až menší porce. Jídlo je docela hutné a s trochou salátu by to mělo stačit.
  • Ingredience

    • Pancetta (slanina), 50 g
    • Pecorino, 35 g (lze použít 70 g parmezánu, místo 50+50)
    • Parmezán, 35 g
    • Vejce, 2 ks
    • Špagety, 250 g
    • Česnek, 2 velké stroužky
    • Máslo, 20 g

    Postup

    • Dáme vařit vodu na špagety
    • Pancettu nakrájíme na kostky o hraně cca 0.5cm
    • Vejce rozšleháme v misce, ochutíme čerstvě namletým pepřem
    • Většinu sýrů přimícháme k vejci, trochu si necháme bokem na podávání
    • Dáme vařit špagety, méně než al dente (pokud se na obalu uvádí 8 minut, pak vaříme 6 minut - špagety se ještě dovaří v pánvi)
    • Oba stroužky česneku oloupeme a stranou nože lehce rozmáčkneme (ale nekrájíme)
    • V pánvi rozpustíme máslo na střední teplotu
    • V rozpuštěném másle osmahneme pancettu a dva stroužky česneku (vcelku) dozlatova - restujeme, dokud nejsou špagety hotové
    • Když jsou špagety uvařené, odlijeme si stranou část vody, ve které se vařily (cca hrnek), zbytek vody slijeme
    • Špagety přidáme do pánve a důkladně promícháme, vypneme oheň
    • Vlijeme trochu vody do pánve (čtvrt hrnku?), počkáme chvilku, aby dno pánve lehce vychladlo
    • Vlijeme vejce do špaget, ihned mícháme a přehazujeme
    • Pokud je omáčka moc hustá, vlijeme víc vody a mícháme. Omáčka ještě zhoustne na talíři, až trochu zchladne. Zhruba čtvrt až půl hrnku by ale určitě mělo stačit.
    • Servírujeme dochucené čerstvě namletým pepřem a posypané zbytkem sýra