Steak s fazolkami
?
?
?

Poznámky

  • Doba přípravy steaku se bude hodně lišit podle kýžené udělanosti a podle typu a velikosti masa. Zde uváděné časy odpovídají vysokému roštěnci (rib eye) výšky asi 3 cm a v úpravě medium rare. Pro konzistentní výsledky je dobré použít teploměr.
  • Úprava steaku je přímočará s minimem dochucování. Naprosto zásadní podíl na výsledku má kvalita masa. Potřebujete uzrálé steakové maso k tomu určené. Tohle nepůjde udělat z "klasického" čerstvého masa. V řeznictvích mívají masa na steaky, případně se dá koupit i např. v Tescu. Ne v sekci s lahůdkami, ale v chladících boxech - prodává se zavakuované po jednotlivých porcích.
  • Maso opravdu nechte odpočinout alespoň 3 minuty. Pokud jej necháte odpočívat v uzavřené nádobě, ještě dost dojde!
  • Video, ze kterého recept čerpá (anglicky): [Steak 101, Adam Ragusea](https://www.youtube.com/watch?v=hEa6WC_7eqE). Je tam spousta dalších tipů.
  • Ingredience

    • Hovězí steakové maso
    • Olej
    • Zelené fazolky, 200 g
    • Slanina, 100 g
    • Máslo, 2 x 25 g
    • Česnek, 4 stroužky
    • Rozmarýn a/nebo tymián, 1 větvička

    Postup

    • Maso vyndáme z obalu a pokud je mokré, důkladně osušíme ubrouskem. Dáme na talíř.
    • Slaninu nakrájíme na kostičky, 2 stroužky česneku očistíme a nakrájíme na kousky. Zbylé stroužky česneku necháme stranou.
    • Pánev na fazolky rozehřejeme na střední teplotu a přidáme slaninu. Pozvolna restujeme, dokud nezezlátne a nepustí tuk, asi 10 minut.
    • Mezitím maso a celý talíř posypeme solí a pepřem a zakápneme olejem. Masem z obou stran vytřeme talíř, aby bylo celé pokryté olejem a kořením. Nezakryté necháme ležet.
    • Druhou pánev dáme rozehřát na vysokou teplotu.
    • Ke slanině přidáme fazolky, dobře promícháme. Necháme restovat asi 5 minut. Ke konci restování přidáme máslo a česnek, promícháme a odstavíme z ohně.
    • Steak položíme na dobře rozehřátou pánev. Se steakem nehýbeme, necháme ho na pánvi asi 1 minutu. Poté ho otočíme a necháme další minutu.
    • Steak pak otáčíme každých 30 vteřin. Když je v pánvi celkem 5 minut, sundáme pánev z ohně. Přidáme máslo, 2 stroužky česneku rozmáčknuté tupou stranou nože a bylinky.
    • Steak otáčíme a namáčíme v rozpuštěném másle cca 1 minutu. Poté jej vyndáme z pánve na prkénko a necháme odpočívat 3-5 minut.
    • Fazolky nandáme na talíř, steak nakrájíme na plátky a přidáme k fazolkám.