Středomořská falafel miska se salátem, hummusem a olivy
20 min
40 min
4

Poznámky

  • Těsto na falafel se dá dělat i komplet domácí, není nutné používat polotovar. Např. https://www.themediterraneandish.com/how-to-make-falafel/
  • Falafel a salát se dají nacpat do pita chlebu a jíst jako sendvič
  • Ingredience

    • Směs na falafel (prodává dm), 1 pytlík
    • Petržel hladkolistá, 1 hrnek
    • Rukola, 1 hrnek
    • Cherry rajčata, 15 ks
    • Červená cibule, 1 menší ks
    • Citron, 1 ks
    • Tahini, 2 lžíce
    • Granulovaný česnek, 1 lžička
    • Hummus, 180 g
    • Olivy kalamata (v řecké sekci obchodu), 1 sklenice
    • Pita chléb, 8 ks
    • Sůl, pepř, olivový olej
    • Olej na smažení

    Postup

    • Směs na falafel zalijeme vodou podle pokynů na pytlíku (260 ml vroucí vody), zamícháme a necháme odstát.
    • Petržel a rukolu nakrájíme nahrubo a smícháme v míse. Cherry rajčata nakrájíme na čtvrtky a přidáme. Cibuli nakrájíme na co nejtenčí proužky a přidáme.
    • Salát zakápneme šťávou z poloviny citronu a olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme.
    • Tahini v misce smícháme s 200 ml teplé vody, přidáme trochu citronu a granulovaný česnek. Promícháme a dochutíme. Pokud je konzistence moc hustá, přidáme vodu.
    • Z těsta na falafel vytvarujeme kuličky.
    • V pánvi rozehřejeme přiměřené množství oleje a smažíme kuličky falafelu, cca 8 minut. Během smažení průběžně otáčíme.
    • Během smažení zapneme gril v troubě na maximum a před podáváním jídla pod něj dáme opéct pita chleby, asi 3 minuty z každé strany.
    • V misce podáváme salát, na který dáme hrst oliv, vrchovatou lžíci hummusu a osmažené kuličky falafelu. Celé polijeme tahini omáčkou a na přikusování přidáme pita chléb.