Středomořská falafel miska se salátem, hummusem a olivy
20 min
40 min
4
Poznámky
Těsto na falafel se dá dělat i komplet domácí, není nutné používat polotovar. Např. https://www.themediterraneandish.com/how-to-make-falafel/
Falafel a salát se dají nacpat do pita chlebu a jíst jako sendvič
Ingredience
Směs na falafel (prodává dm), 1 pytlík
Petržel hladkolistá, 1 hrnek
Rukola, 1 hrnek
Cherry rajčata, 15 ks
Červená cibule, 1 menší ks
Citron, 1 ks
Tahini, 2 lžíce
Granulovaný česnek, 1 lžička
Hummus, 180 g
Olivy kalamata (v řecké sekci obchodu), 1 sklenice
Pita chléb, 8 ks
Sůl, pepř, olivový olej
Olej na smažení
Postup
Směs na falafel zalijeme vodou podle pokynů na pytlíku (260 ml vroucí vody), zamícháme a necháme odstát.
Petržel a rukolu nakrájíme nahrubo a smícháme v míse. Cherry rajčata nakrájíme na čtvrtky a přidáme. Cibuli nakrájíme na co nejtenčí proužky a přidáme.
Salát zakápneme šťávou z poloviny citronu a olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme.
Tahini v misce smícháme s 200 ml teplé vody, přidáme trochu citronu a granulovaný česnek. Promícháme a dochutíme. Pokud je konzistence moc hustá, přidáme vodu.
Z těsta na falafel vytvarujeme kuličky.
V pánvi rozehřejeme přiměřené množství oleje a smažíme kuličky falafelu, cca 8 minut. Během smažení průběžně otáčíme.
Během smažení zapneme gril v troubě na maximum a před podáváním jídla pod něj dáme opéct pita chleby, asi 3 minuty z každé strany.
V misce podáváme salát, na který dáme hrst oliv, vrchovatou lžíci hummusu a osmažené kuličky falafelu. Celé polijeme tahini omáčkou a na přikusování přidáme pita chléb.