Tadka dal (indické curry z červené čočky)
?
?
?

Poznámky

  • [Tadka](https://en.wikipedia.org/wiki/Tempering_(spices)) (též tarka) je technika krátkého restování koření na oleji (většinou celého, ale lze i mleté). Koření se rozvoní a bude dodá celému jídlu intenzivnější chuť.
  • [Dal](https://en.wikipedia.org/wiki/Dal) je slovo označující luštěniny, které není třeba před vařením namáčet (červená čočka, hrách, některé typy fazolí).
  • Ingredience

    • Červená čočka, 2 hrnky
    • Voda, 2 litry
    • Cibule, 2 ks
    • Česnek, 6 stroužků
    • Zázvor, 5 cm
    • Chilli paprička, 2 ks
    • Olej, 2 lžíce
    • Máslo, 50 g
    • Garam masala, 1 lžíce
    • Hořčičné semínko, 1 lžička
    • Mletý koriandr, 1 lžička
    • Mletý římský kmín, 1 lžička
    • Krájená rajčata, 1 plechovka
    • Sůl
    • Čerstvý koriandr
    • Basmati rýže

    Postup

    • Cibuli, zázvor i česnek očistíme a nakrájíme najemno.
    • Červenou čočku propláchneme v cedníku vodou a dáme do hrnce.
    • Čočku zalijeme 2 litry horké vody, lehce osolíme, přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a z povrchu sebereme utvořenou pěnu.
    • Vaříme 15 minut.
    • Pokud podáváme s rýží, dáme jí vařit. Bude hotová zhruba ve stejnou dobu jako dal.
    • Mezitím připravíme tadku (kořeněnou směs). Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, přidáme cibuli, česnek a zázvor. Pokud máme čerstvé chilli, přidáme ho taky.
    • Na malém plameni restujeme 5 minut, než cibule změkne.
    • Na malé pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme všechno koření a restujeme 1 minutu. Poté koření i s olejem přidáme k cibuli, česneku a zázvoru.
    • Přidáme plechovku rajčat, osolíme, zamícháme a restujeme 5 minut.
    • Až je čočka uvařená, vmícháme do ní tadku. Povaříme 5 minut na malém plameni. Během toho ochutnáme a dochutíme solí.
    • Podáváme s basmati rýží a posypané čerstvým koriandrem.