[Tadka](https://en.wikipedia.org/wiki/Tempering_(spices)) (též tarka) je technika krátkého restování koření na oleji (většinou celého, ale lze i mleté). Koření se rozvoní a bude dodá celému jídlu intenzivnější chuť.
[Dal](https://en.wikipedia.org/wiki/Dal) je slovo označující luštěniny, které není třeba před vařením namáčet (červená čočka, hrách, některé typy fazolí).
Ingredience
Červená čočka, 2 hrnky
Voda, 2 litry
Cibule, 2 ks
Česnek, 6 stroužků
Zázvor, 5 cm
Chilli paprička, 2 ks
Olej, 2 lžíce
Máslo, 50 g
Garam masala, 1 lžíce
Hořčičné semínko, 1 lžička
Mletý koriandr, 1 lžička
Mletý římský kmín, 1 lžička
Krájená rajčata, 1 plechovka
Sůl
Čerstvý koriandr
Basmati rýže
Postup
Cibuli, zázvor i česnek očistíme a nakrájíme najemno.
Červenou čočku propláchneme v cedníku vodou a dáme do hrnce.
Čočku zalijeme 2 litry horké vody, lehce osolíme, přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a z povrchu sebereme utvořenou pěnu.
Vaříme 15 minut.
Pokud podáváme s rýží, dáme jí vařit. Bude hotová zhruba ve stejnou dobu jako dal.
Mezitím připravíme tadku (kořeněnou směs). Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, přidáme cibuli, česnek a zázvor. Pokud máme čerstvé chilli, přidáme ho taky.
Na malém plameni restujeme 5 minut, než cibule změkne.
Na malé pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme všechno koření a restujeme 1 minutu. Poté koření i s olejem přidáme k cibuli, česneku a zázvoru.
Přidáme plechovku rajčat, osolíme, zamícháme a restujeme 5 minut.
Až je čočka uvařená, vmícháme do ní tadku. Povaříme 5 minut na malém plameni. Během toho ochutnáme a dochutíme solí.
Podáváme s basmati rýží a posypané čerstvým koriandrem.