Suroviny jsou bezmasé, ale dá se dělat i s kuřecím masem, ideálně stehenními řízky. Ty dáme do pánve osmahnout spolu s cibulí.
Ingredience
Máslo, 30 g
Šalotka nebo cibule, 1 větší ks
Česnek, 3 stroužky
Rajčatový protlak, 160 g
Chilli vločky, 1 lžička
Vodka, 50 ml
Sůl, pepř
Těstoviny, 400 g
Smetana tučná, 200 ml
Parmezán, 100 g
Postup
Šalotku a cibuli nakrájíme najemno. Česnek očistíme a nakrájíme na plátky.
Permezán nastrouháme.
V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme šalotku nebo cibuli - na střední teplotu 5 minut.
Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme a těstoviny vaříme o trochu méně než na al dente. Ještě se dovaří po smíchání s omáčkou. Při slévání těstovin si necháme 500 ml vody, ve které se vařily.
Do pánve přidáme česnek, rajčatový protlak a chilli vločky. Za častého míchání restujeme asi 5 minut.
Do pánve vlijeme vodku (nebo gin), důkladně zamícháme a seškrábneme připečené kusy zespodu pánve. Sundáme z ohně, dokud nejsou uvařené těstoviny.
Když jsou těstoviny uvařené a slité, vrátíme pánev na oheň a přilijeme smetanu a asi 150 ml těstovinové vody. Dobře zamícháme.
Přidáme nastrouhaný parmezán, zamícháme.
Přidáme těstoviny, zamícháme s omáčkou.
Dokud je omáčka hustá, po troškách přiléváme těstovinovou vodu, dokud nemá krémovou konzistenci.