Těstoviny s krémovou omáčkou s vodkou
20m
30m
4

Poznámky

  • Suroviny jsou bezmasé, ale dá se dělat i s kuřecím masem, ideálně stehenními řízky. Ty dáme do pánve osmahnout spolu s cibulí.
  • Ingredience

    • Máslo, 30 g
    • Šalotka nebo cibule, 1 větší ks
    • Česnek, 3 stroužky
    • Rajčatový protlak, 160 g
    • Chilli vločky, 1 lžička
    • Vodka, 50 ml
    • Sůl, pepř
    • Těstoviny, 400 g
    • Smetana tučná, 200 ml
    • Parmezán, 100 g

    Postup

    • Šalotku a cibuli nakrájíme najemno. Česnek očistíme a nakrájíme na plátky.
    • Permezán nastrouháme.
    • V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme šalotku nebo cibuli - na střední teplotu 5 minut.
    • Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme a těstoviny vaříme o trochu méně než na al dente. Ještě se dovaří po smíchání s omáčkou. Při slévání těstovin si necháme 500 ml vody, ve které se vařily.
    • Do pánve přidáme česnek, rajčatový protlak a chilli vločky. Za častého míchání restujeme asi 5 minut.
    • Do pánve vlijeme vodku (nebo gin), důkladně zamícháme a seškrábneme připečené kusy zespodu pánve. Sundáme z ohně, dokud nejsou uvařené těstoviny.
    • Když jsou těstoviny uvařené a slité, vrátíme pánev na oheň a přilijeme smetanu a asi 150 ml těstovinové vody. Dobře zamícháme.
    • Přidáme nastrouhaný parmezán, zamícháme.
    • Přidáme těstoviny, zamícháme s omáčkou.
    • Dokud je omáčka hustá, po troškách přiléváme těstovinovou vodu, dokud nemá krémovou konzistenci.
    • Dosolíme, opepříme.
    • Podáváme posypané parmezánem a čerstvou bazalkou.