Toastový bílý chléb
?
?
?

Poznámky

  • Množství surovin je na dva chleby.
  • Jako formu na chléb doporučuji [tuto](https://eshop.tescoma.cz/forma-bochnikova-delicia-siliconprime).
  • Chléb opravdu nechte odpočinout, nekrájejte jej hned po vyjmutí z trouby. Důvod proč je vysvětlen třeba v [tomto YouTube komentáři (anglicky)](https://www.youtube.com/watch?v=ycztOGTIX-s&lc=UgxmrV4ych-MYN6t-T54AaABAg).
  • Recept inspirován (opsán?) [tímto videem](https://www.youtube.com/watch?v=ycztOGTIX-s).
  • Ingredience

    • Hladká mouka, 900 g
    • Teplá voda, 225 ml
    • Teplé mléko, 225 ml
    • Máslo, 100 g
    • Cukr, 40 g
    • Sůl, 18 g
    • Sušené droždí, 8 g (1 pytlík)

    Postup

    • Všechno dáme dohromady do mísy robotu.
    • Necháme hnětat 10 minut, dokud není těsto hladké a homogenní.
    • Do mísy nalijeme trochu oleje, asi 1 lžíci. Olej rozmažeme po všech stranách těsta.
    • Přikryjeme utěrkou a necháme zrát asi 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
    • Těsto vyklopíme na omoučený povrch a rozdělíme na dvě poloviny.
    • Polovinu těsta rukou rozplácneme a vytvarujeme z ní čtverec o hraně stejně dlouhé, jako naše forma na chléb.
    • Druhou polovinu můžeme buď vytvarovat, pokud ji budeme používat hned, nebo dát do misky, neprodyšně přikrýt a dát do lednice. Vydrží tam pár dní.
    • Formu lehce vytřeme tukem.
    • Čtverec zarolujeme do tvaru válce a vložíme do formy, svárem dolů.
    • Přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 2 hodiny.
    • Troubu rozehřejeme na 200 °C.
    • Formu s těstem dáme do trouby spolu s miskou vody. Pro pečení je důležité vlhké, až parní prostředí.
    • Pečeme 30 minut.
    • Po upečení vyndáme chléb z formy, jeho vršek poklademe plátky másla a po roztečení jej rozetřeme po celém povrchu.
    • Necháme odpočívat 30 minut na mřížce.