Zapečené sýrové gnocchi
15m
1h
5

Poznámky

  • K základní sýrové omáčce lze přidat další přísady - např. olivy, ananas, osmaženou slaninu.
  • Ingredience

    • Gnocchi, 750 g
    • Ricotta, 200 g (1 kelímek)
    • Niva, 1 balení, výseč
    • Parmiggiano Reggiano, 50 g
    • Mozzarella, 100 g (1 ks)
    • Krolewski (nebo Madeland, Ementál), 50 g
    • Máslo, 50 g
    • Hladká mouka, 50 g
    • Mléko, 500 ml
    • Voda, 500 ml
    • Bujón, 1 kostka
    • Česnek, 2 stroužky
    • Pepř, sůl
    • Muškátový ořech, špetka
    • Bazalka, 1 hrst

    Postup

    • Troubu předehřejeme na 200 ℃.
    • Gnocchi uvaříme a necháme vychladnout.
    • Sýry nastrouháme a dáme do mísy. Není potřeba je promíchávat, všechno se to rozpustí.
    • Česnek nakrájíme nadrobno.
    • V menším hrnci zpěníme máslo a rychle osmahneme česnek (1 minutu). Poté postupně přisypeme mouku a dobře mícháme - vznikne jíška.
    • Asi 1 minutu jíšku pražíme, potom postupně přidáme vodu - po 100 ml - a mezi každým přilitím dobře rozmícháme pucky v jíšce.
    • Po přidání veškeré vody stejným způsobem přidáme mléko. Vhodíme také bujón.
    • Osolíme, opepříme, a nastrouháme trochu muškátového ořechu. Necháme lehce probublat asi 3 minuty.
    • Oheň stáhneme na minimum a přisypeme sýry. Mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Můžeme přidat oheň, ale omáčka se nesmí vařit - tuky ze sýrů by "vytekly" ven.
    • Omáčku vlijeme k nokům do zapékací náddoby, dobře promícháme. Přidáme další přísady, pokud používáme.
    • Zapékací nádoby dáme do trouby a pečeme 30-40 minut. Sýr by měl bublat a lehce zezlátnout.
    • Nakonec přepneme troubu na režim grilování a necháme zhnědnout vršek noků - poddle výkonu trouby 5-10 minut.
    • Vyndáme, necháme alespoň 15 minut zchladnout. Dozdobíme na nudličky nakrájenou bazalkou a podáváme.