K základní sýrové omáčce lze přidat další přísady - např. olivy, ananas, osmaženou slaninu.
Ingredience
Gnocchi, 750 g
Ricotta, 200 g (1 kelímek)
Niva, 1 balení, výseč
Parmiggiano Reggiano, 50 g
Mozzarella, 100 g (1 ks)
Krolewski (nebo Madeland, Ementál), 50 g
Máslo, 50 g
Hladká mouka, 50 g
Mléko, 500 ml
Voda, 500 ml
Bujón, 1 kostka
Česnek, 2 stroužky
Pepř, sůl
Muškátový ořech, špetka
Bazalka, 1 hrst
Postup
Troubu předehřejeme na 200 ℃.
Gnocchi uvaříme a necháme vychladnout.
Sýry nastrouháme a dáme do mísy. Není potřeba je promíchávat, všechno se to rozpustí.
Česnek nakrájíme nadrobno.
V menším hrnci zpěníme máslo a rychle osmahneme česnek (1 minutu). Poté postupně přisypeme mouku a dobře mícháme - vznikne jíška.
Asi 1 minutu jíšku pražíme, potom postupně přidáme vodu - po 100 ml - a mezi každým přilitím dobře rozmícháme pucky v jíšce.
Po přidání veškeré vody stejným způsobem přidáme mléko. Vhodíme také bujón.
Osolíme, opepříme, a nastrouháme trochu muškátového ořechu. Necháme lehce probublat asi 3 minuty.
Oheň stáhneme na minimum a přisypeme sýry. Mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Můžeme přidat oheň, ale omáčka se nesmí vařit - tuky ze sýrů by "vytekly" ven.
Omáčku vlijeme k nokům do zapékací náddoby, dobře promícháme. Přidáme další přísady, pokud používáme.
Zapékací nádoby dáme do trouby a pečeme 30-40 minut. Sýr by měl bublat a lehce zezlátnout.
Nakonec přepneme troubu na režim grilování a necháme zhnědnout vršek noků - poddle výkonu trouby 5-10 minut.
Vyndáme, necháme alespoň 15 minut zchladnout. Dozdobíme na nudličky nakrájenou bazalkou a podáváme.