Zeleninová polévka
?
?
?

Ingredience

  • Cibule, 2 ks
  • Mrkev, 2 ks
  • Řapíkatý celer, 2 ks
  • Rajče, 1-2 ks
  • Listy kapusty, 1 hrst listů
  • Česnek, 3 stroužky
  • Bílé víno, 250 ml
  • Mražený hrášek, 100 g
  • Olivový olej, 40 ml + 10 ml na servírování
  • Bylinka (např. bazalka, petržel, majoránka, libeček), pár lístků
  • Parmazán, pro podávání
  • Volitelně těstoviny nebo nějaké pečivo

Postup

  • Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na zhruba stejně velké kousky.
  • V hrnci rozehřejeme 40 ml olivového oleje a přidáme nakrájenou zeleninu.
  • Restujeme za občasného míchání asi 5 minut. Poté zalijeme cca 1,5 litry vroucí vody.
  • Necháme vařit asi 20 minut. (Ale je to dost jedno, klidně 30.)
  • Rajče nakrájíme na podobné kousky jako předešlou zeleninu. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Kapustu nakrájíme na menší čtverečky.
  • Do hrnce přidáme rajče a vlijeme víno. Necháme vařit asi 10 minut.
  • Do hrnce přidáme kapustu, necháme vařit dalších 10 minut.
  • Vypneme oheň a do hrnce vmícháme česnek a mražený hrášek. Tím se polévka zchladí a půjde rovnou jíst.
  • Podáváme posypané parmazánem, zakápnuté olivovým olejem a s čerstvou bylinkou (případně těstovinami, pokud používáme).