Ingredience
-
Cibule, 2 ks
-
Mrkev, 2 ks
-
Řapíkatý celer, 2 ks
-
Rajče, 1-2 ks
-
Listy kapusty, 1 hrst listů
-
Česnek, 3 stroužky
-
Bílé víno, 250 ml
-
Mražený hrášek, 100 g
-
Olivový olej, 40 ml + 10 ml na servírování
-
Bylinka (např. bazalka, petržel, majoránka, libeček), pár lístků
-
Parmazán, pro podávání
-
Volitelně těstoviny nebo nějaké pečivo
Postup
-
Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na zhruba stejně velké kousky.
-
V hrnci rozehřejeme 40 ml olivového oleje a přidáme nakrájenou zeleninu.
-
Restujeme za občasného míchání asi 5 minut. Poté zalijeme cca 1,5 litry vroucí vody.
-
Necháme vařit asi 20 minut. (Ale je to dost jedno, klidně 30.)
-
Rajče nakrájíme na podobné kousky jako předešlou zeleninu. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Kapustu nakrájíme na menší čtverečky.
-
Do hrnce přidáme rajče a vlijeme víno. Necháme vařit asi 10 minut.
-
Do hrnce přidáme kapustu, necháme vařit dalších 10 minut.
-
Vypneme oheň a do hrnce vmícháme česnek a mražený hrášek. Tím se polévka zchladí a půjde rovnou jíst.
-
Podáváme posypané parmazánem, zakápnuté olivovým olejem a s čerstvou bylinkou (případně těstovinami, pokud používáme).